Prekės

SimplBooks programinėje įrangoje naudojami dviejų tipų prekės: paslaugos prekės ir prekės. Prekių naudojimas nėra privalomas, jei parduodate tik paslaugas ir nereikia žaliavų. Teikiant paslaugas pravartu naudoti prekes, jei parduodate įvairių rūšių paslaugas ir norite jas vesti atskirose pardavimo pajamų sąskaitose.

Naujas prekes/[paslaugas galima pridėti dviem būdais:
1. pridedant po vieną Sandėlis -> Prekės -> Naujos prekė/paslauga
2. reikiamų duomenų importavimas iš CSV formato failo. Daugiau apie importavimą galite perskaityti  Prekių importo vadove.

Kurdami prekių kodus patartina sugalvoti vieningą logiką. Kalbant apie sąrašą, skaičių derinys yra lengviausias pasirinkimas. Pagalvokite, kiek prekių jums gali prireikti ir atitinkamai susikurkite skaičių kombinaciją. Pvz.: manote, kad prekių bus mažiau nei 100, tada tinka numerio pasirinkimas nuo 01-99 arba manote, kad reikia daugiau prekių, tada numerio pasirinkimas yra 0001-9999. Nuliai dedami pradžioje su mintimi, kad tada visi prekių kodai būtų vienodo ilgio ir vizualiai lengvai sekami. Renkantis prekes sąskaitai faktūrai, ieškote tiek pagal kodą, tiek pagal pavadinimą, todėl jums nereikės sukti galvos dėl kodų įsiminimo.

Spoiler title

  1. Kodas – visada turi būti unikalus. Straipsnio kode neturi būti tarpų, pasvirųjų brūkšnių, pabraukimų, kablelių, taip pat nerekomenduojama naudoti kabučių (jos gali sukelti painiavą importuojant-eksportuojant). Maksimalus kodo ilgis – 20 simbolių, ilgesnių kodų galai praleidžiami siunčiant e. sąskaitą.
  2. Pavadinimas – pagal numatytuosius nustatymus pavadinimas vedamas aplinkos naudojimo kalba.
  3. Pridėti vertimą – spustelėję šią nuorodą galite įvesti vertimą po pavadinimu (aplinkoje aktyvios kalbos). Pildyti būtina, jei pardavimų sąskaitas ruošiate ir kitomis kalbomis.
  4. Aprašymas – galima pridėti papildomos informacijos apie straipsnį, nors tai nėra privaloma. Jei aprašymas bus užpildytas, tai atsispindės sąskaitoje faktūroje. Taip pat reikėtų atsižvelgti į poreikį pridėti aprašymo vertimą.
  5. Vienetas – privalomas laukas (vienetas, ritinys, valanda ir kt.), jei reikia, pridėkite vertimą.
  6. Numatytasis kiekis sąskaitoje – jei užpildytas, renkantis paslaugą sąskaitai, šis kiekis įrašomas į sąskaitą (galima keisti).
  7. Paslaugos prekė – pažymima varnelė, jei vedama paslauga.
  8. Pardavimo įplaukų sąskaita – jei tą patį straipsnį naudojate pardavimui Lietuvos ir užsienio klientams, geriau palikite tuščią. Pagal numatytuosius nustatymus pardavimo pajamos imamos iš sąskaitos PVM tipo nustatymų (jei nėra apmokestinamojo asmens, tai iš automatinių įrašų nustatymų). Straipsnių kortelėje nurodyta pajamų sąskaita laikoma pagrindine pajamų sąskaita, o PVM rūšies pajamų sąskaita ignoruojama.
  9. Išlaidų sąskaita (paslaugoms) – čia turi būti nurodyta reikiama sąnaudų sąskaita.
Patarimas Atkreipkite dėmesį, kad jei norite ruošti sąskaitas anglų arba rusų kalbomis, reikia pridėti ir vertimus (pavadinimas, aprašymas, vienetas), žr. 3 punktą.

 

  1. Pardavimo kainos skaičiavimas – paslaugoms visada pasirinkite „fiksuotą kainą“.
  2. Pardavimo PVM klasė – nurodoma, jei norite nustatyti prekės pardavimo kainą su PVM. Jeigu prekės kaina nustatyta su PVM, rekomenduojama įvesti ir pardavimo sąskaitas su PVM. Priklausomai nuo sumų ir apvalinimo, kitaip gali atsirasti nedideli galutinių sumų skirtumai.
  3. PVM klasė perkant  – neprivaloma. Galite naudoti, jei straipsnis visada turi būti susietas su konkrečia PVM klase
Spoiler title

  1. Kodas – visada turi būti unikalus. Kode neturi būti tarpų, pasvirųjų brūkšnių, pabraukimų, kablelių, taip pat nerekomenduojama naudoti kabučių (jos gali sukelti painiavą importuojant-eksportuojant). Maksimalus kodo ilgis – 20 simbolių, ilgesnių kodų galai praleidžiami siunčiant e. sąskaitą.
  2. EAN – neprivalomas pasirinkimas. Prekės kodas ir EAN neturi sutapti.
  3. Pavadinimas – pagal numatytuosius nustatymus naudojama aplinkos  kalba.
  4. Pridėti vertimą – spustelėję šią nuorodą galite įvesti vertimą po pavadinimu (aplinkoje aktyvios kalbos). Pildyti būtina, jei pardavimų sąskaitas ruošiate ir kitomis kalbomis.
  5. Aprašymas – galima pridėti papildomos informacijos apie straipsnį, (nėra privaloma). Jei bus užpildyta, tai aprašymas atsispindės sąskaitoje faktūroje. Taip pat reikėtų atsižvelgti į poreikį pridėti vertimą.
  6. Vienetas – privalomas laukas (vienetas, ritinys, valanda ir kt.), jei reikia, pridėkite vertimą.
  7. Numatytasis kiekis sąskaitoje – jei užpildytas, renkantis straipsnį sąskaitai, šis kiekis įrašomas į sąskaitą (galima keisti).
  8. Sandėlio prekė – prekei turi būti pažymėta varnelė “Sandėlio prekė”.
  9. Pardavimo įplaukų sąskaita – jei tą patį straipsnį naudojate pardavimui Lietuvos ir užsienio klientams, geriau palikite tuščią. Pagal numatytuosius nustatymus pardavimo pajamos imamos iš sąskaitos PVM tipo nustatymų (jei nėra apmokestinamojo asmens, tai iš automatinių įrašų nustatymų). Straipsnių kortelėje nurodyta pajamų sąskaita laikoma pagrindine pajamų sąskaita, o PVM rūšies pajamų sąskaita ignoruojama.
  10. Išlaidų sąskaita – čia turi būti nurodyta reikiama sąnaudų sąskaita.

su_label type=”warning” class=””]Patarimas [/su_label] Atkreipkite dėmesį, kad jei norite ruošti sąskaitas anglų arba rusų kalbomis, reikia pridėti ir vertimus (pavadinimas, aprašymas, vienetas), žr. 4 punktą.

  1. Vieneto pirkimo kaina – jei užpildyta, ji naudojama įvedant pirkimo užsakymą/pirkimo sąskaitą faktūrą. Prekės savikaina nustatoma pagal pirkimo sąskaitoje faktūroje nurodytą prekės pirkimo kainą.
  2. Pardavimo kainos skaičiavimas – galite pasirinkti antkainio procentą arba fiksuotą kainą. Naudodami žymėjimą procentą nurodykite tik skaičiais, nepridėdami % ženklo.

 

PatarimasJeigu nurodyta pirkimo kaina, bet pardavimo kainos apskaičiavimas „nenustatytas“, tai pirkimo kaina nurodoma kaip pardavimo kaina. Taigi visada patikrinkite, ar parinkta pardavimo kainų apskaita. 

Jei turite klausimų, rašykite mums adresu support@simplbooks.lt

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?